Quantitative geodiversity assessment in biodiversity investigations

Kirjoittajat

Abstrakti

Geodiversiteetin käsitteen tunnettuus on viime vuosina kasvanut, mutta se jää yhä biodiversiteetin varjoon sekä tutkimuksessa että yleisessä keskustelussa. Tässä väitöskirjassa pyrin kuromaan umpeen käsitteiden välistä kuilua ja edistämään geodiversiteetistä käytävää tieteellistä keskustelua kehittämällä menetelmiä geodiversiteetin määrälliseen arviointiin. Tavoitteenani on tarjota teoreettisia ja menetelmällisiä lähtökohtia maisematason geodiversiteetin tutkimukseen, erityisesti biodiversiteetin tutkimuksen yhteydessä, ja samalla löytää luonnonsuojelua edistäviä sovelluksia. Tavoitteen saavuttamiseksi I) teen katsauksen geodiversiteetin ja biodiversiteetin väliseen suhteeseen, II) testaan tätä suhdetta empiirisesti Suomen makeanveden ekosysteemeissä, ja III) tuotan geodiversiteettiaineiston sekä menetelmän ohjeistuksen geodiversiteetin määrälliseen arviointiin Euroopan laajuisia jatkotutkimuksia varten.

Hyödynnän tutkimuksessani kvantitatiivisia maantieteellisiä ja ekologisia menetelmiä selvittääkseni geodiversiteetin ja biodiversiteetin välisiä yhteyksiä sekä vesi- että maaekosysteemeissä. Empiirisissä tarkasteluissani havaitsin positiivisia korrelaatioita geodiversiteetin ja putkilokasvien lajirunsauden välillä eri tutkimuskohteissa Suomessa ja Sveitsissä, sekä vesi- että maaekosysteemeissä. Tämä tukee teoreettista oletusta siitä, että geodiversiteetti mahdollistaa rikkaamman biologisen monimuotoisuuden. Tuottamani Euroopan laajuiset geodiversiteettiaineistot tarjoavat valmiita ympäristömuuttujia tuleviin biodiversiteettitutkimuksiin eri puolilla Eurooppaa, ja edistävät maisematason geodiversiteetin arviointia ja mittaamista.

Tulosten perusteella suosittelen geodiversiteetin arviointimenetelmien jatkokehitystä ja systemaattisten tutkimuskehysten luomista eri tarkoituksia varten. Tällaiset toimenpiteet mahdollistavat standardoitujen ja toistettavissa olevien tutkimuskäytäntöjen kehittämisen, mikä puolestaan edesauttaa geodiversiteetin hyödyntämistä biodiversiteetin ja luonnonsuojelun tutkimuksessa ja käytännön toimissa. Geodiversiteetin systemaattinen sisällyttäminen esimerkiksi luonnonsuojeluun ja poliittiseen päätöksentekoon on välttämätöntä kestävän tulevaisuuden saavuttamiseksi. Tämä tutkimus laajentaa näkökulmia luonnon monimuotoisuuden tarkasteluun ja lisää yleistä ymmärrystä sekä arvostusta geodiversiteettiä kohtaan.

Viittaaminen

Toivanen, M. (2024). Quantitative geodiversity assessment in biodiversity investigations. Nordia Geographical Publications, 53(2), 1–70. https://doi.org/10.30671/nordia.147478