Tavoitteena aluevaikutus: Aluekehityshankkeen suunnittelu- ja arviointiprosessit projektisyklin hallinnassa
Abstract
Projektit eli hankkeet ovat ohjelmallisen aluepolitiikan ja alueellisen kehittämistyön keskeisiä instrumentteja. Ohjelmien toteutukseen osallistuville projektisyklin ymmärtäminen, kehittämishankkeen suunnitteluprosessin läpiviennin hallinta ja arviointimenetelmien hyödyntäminen on tullut välttämättömäksi projektiyhteiskunnassa. Eri ohjelmien kautta allokoitavaa kehittämisrahoitusta voidaan hyödyntää alueiden, yhteisöjen ja yritysten toimintaympäristöjen sekä yksittäisten yritysten sisäisessä kehittämisessä; keskeistä on yksittäisten ihmisten osaamisen kehittäminen.
Tässä tutkimuksessa jäsennetään hankkeen näkökulmasta ohjelmallisen kehittämistyön, arvioinnin ja hankesuunnittelun suunnittelufilosofiaa sekä hankkeen sisäistä toimintalogiikkaa. Tavoitteena on erityisesti auttaa tunnistamaan hankesuunnittelun kriittiset kohdat arviointiprosessien kautta. Hankesuunnittelu- ja arviointimallin avulla lähestytään aluekehityshankkeen suunnitteluprosessia, suunnittelun logiikkaa sekä käsitteellistetään hankkeen arvioinnin perusasiat, jotka mahdollistavat tehokkaan hankesuunnittelun ja suunnitteluprosessin hallinnan. Mallin konstruointi perustuu lukuisiin EU-ohjelma- ja -hankearviointeihin. Tavoitteena on määritellä hyvä aluekehityshanke.
Tutkimuksessa kehitetyssä aluekehityshankkeen suunnitteluprosessissa pyritään jalostamaan ideasta toteuttamiskelpoinen hankesuunnitelma käyttäen hyväksi erityisesti itse- ja ennakkoarviointinäkökulmaa. Suunnitelmaa laadittaessa tarvitaan perustiedot Euroopan unionin ja Suomen aluekehityksen ohjelmapolitiikasta, ohjelmiin kytkeytyvistä rahoituksista, strategisen suunnittelun periaatteista ja hankesuunnitelman loogisesta rakenteesta sekä aluekehittämisen arviointikriteereistä. Aluekehityshankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa on otettava huomioon projektisykli, jonka kautta yksittäinen hanke jäsentyy osaksi ohjelmaa ja jonka kautta ohjelmahallinto käyttää omaa, ylhäältä alas suuntautuvaa suunnitteluvaltaa ja kontrolloi toiminnallista, alhaalta ylös suuntautuvaa valtaa käyttävää hanketoiminnan kenttää. Aluekehityshankkeen luonne poikkeaa tässä mielessä yleisestä hankesuunnittelun kaavasta kompleksisen suunnitteluympäristön ja erityisesti tavoitteiden asettamisen osalta. Hankesuunnittelussa on sovitettava yhteen hankkeen sisäiset toiminnalliset tavoitteet, kohderyhmän erityistavoitteet ja yleisemmät alueelliset tavoitteet, jotka sitovat hankkeet ohjelmaan ja yhteistyöhön muiden hankkeiden kanssa. Arviointia hyödyntävän ja kommunikatiivisesti viritetyn strategisen suunnitteluprosessin avulla voidaan konstruoida hankestrategia, joka on erityisesti kohderyhmien tarpeiden suhteen relevantti, koherentti ja evolutionaarisesti herkkä.